Barna

Det vanskelig å vite hvor en skal begynne når en skal prøve å samle tankene etter en tur som denne. Jeg kommer til å skrive litt etter hvert som jeg får inspirasjon.

Når det er problemer og verden skal reddes er det gjerne de unge som blikkene vendes mot og som skal gi håp. På flyplassen i Israel på vei hjem ble jeg en liten stund sittende ved en småbarnsfamilie. Jøder fra Amerika tør jeg påstå på bakgrunn av klær/hodeplagg og språk. De to smårollingene på rundt fem år stjal oppmerksomheten. I løpet av ca fem setninger presterte den ene å nevne ordet ”security” like mange ganger. Den andre fulgte opp og spurte: ”Mor, hvordan funker metalldetektorer?”.

For noen uker siden besøkte vi en ung mor og barnet hennes i hjemmet deres i flyktingeleiren i Tulkarem. Hun fødte barnet i Israelsk fangenskap under noe som ble beskrevet som stusselige omstendigheter. Hendene og føtter i bind og ingen kjente tilstede. Gutten som nå er fire ble sluppet ut fra fengselet da han var to og et halvt år gammel og ikke behøvde sin mor lenger. Moren ble satt i fengsel på anklager om å ha hjulpet fightere og for å ha hjulpet selvmordsbombere. Hun hadde ikke hatt problemer med militæret før dette. Hun ble sluppet ut i april. På spørsmål på hvordan hun tror dette vil påvirke barnet svarer hun at han allerede vet at han har en spesiell status siden han ble født under disse omstendighetene.

Menel Noor

Menel og hennes fire år gamle sønn Noor i hjemmet deres i flyktningeleiren i Tulkarem.

Utenfor leker barna med lekevåpnene sine i de trange gatene og om nettene er militæret på besøk med sine gummikuler og det som verre er.

Siste dagen i Jerusalem er jeg og en annen i et møte med FN for å diskutere og oppsummere noe av det arbeidet vi har hjulpet dem med. Over lønsjen dreier samtalen også over på den litt mer generelle situasjonen. Ray som den ene heter beklager kynismen, men sier at hva han har sett mens han har vært her er bare framveksten av en ny generasjon med ekstreme; og at det er akkurat det Israel vil. Mange av tiltakene som rammer sivilbefolkningen blir satt i verk på en slik måte at det skinner gjennom at «sikkerhet» i beste fall er et andreordens hensyn. De forteller at de har 12 – 14 presentasjoner ukentlig, mange av dem med toppolitikere rundt omkring i verden, men det er aldri tid for å legge press på Israel. I øyeblikket er det for eksempel ”samtaler” som ikke må forstyrres. Hysj…

0 Responses to “Barna”



  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s




English version     Se videoer

Mest populært i det siste

Kategorier .

oktober 2007
M T O T F L S
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggere like this: